Jdi na obsah Jdi na menu
 


80.léta

26. 4. 2013

 V tomto období pravidelně natáčela svůj hudební TV pořad s názvem Dluhy Hany Zagorové. Často koncertuje, během roku odehrála až 360 koncertů doma i v zahraničí, často se vracela do Polska, kde se stala velmi populární zpěvačkou a do Ruska.

Nahrávala desky pro domácí příznivce, ale také pro zahraniční firmy (Německo, Rakousko, Anglie, Polsko, Rusko). Natáčela pořady v zahraničí (Německo, Egypt, Malta, Polsko) a spolupracovala s řadou zahraničních kolegů (polská skupina Vox, polská zpěvačka I. Jarocká, rakouská zpěvačka Goldie Ens, Belgičan Julius Zegers, Buena Ventura).
V roce 1980 se objevila v jedné z hlavních rolí ve filmovém muzikálu Trhák režiséra Zdeňka Podskalského). Z tohoto filmu pochází duet s Jurajem Kukurou "Lásko, amore". V roce 1989 natočila ve spolupráci s německou televizí muzikálovou pohádku Peter Pan, kde hrála roli matky.
V období let 1980 až 1986 vystupovala s tanečním a pěveckým duem Petra Kotvalda a Stanislava Hložka (se Stanislavem Hložkem až do r. 1989). Ze stáje Karla Vágnera r.1981 odchází Petr Rezek. Rokem 1986 počíná spolupráce orchestru K. Vágnera a Hany Zagorové s dvojicí Linda Finková a Pavel Noha.
Pokračovala spolupráce s Karlem Vágnerem, který pro ni byl nejen kapelníkem a manažerem, ale také skladatelem. Z jeho dílny pochází např. "Počítadlo lásky" nebo "Usnul nám, spí". Za doprovodu orchestru Karla Vágnera se zpěvačka těší enormní slávě, počátkem osmdesátých let čítá její počet hlasů v anketě Zlatý slavík takový počet, jako počet hlasů všech ostatních zpěvaček dohromady. Zagorová natáčí LP desky s velmi kvalitním repertoárem,jen namátkou LP Světlo a Stín, Co stalo se stalo, Sítě kroků tvých či Živá voda.
Skladby pro ni psali známí osvědčení, ale i začínající skladatelé – Pavel Žák, Petr Hapka, Jindřich Parma, Jiří Zmožek, Vítězslav Hádl či Lída Nopová i textaři - Pavel Žák, Jan Krůta, Jiřina Fikejzová, Zdeněk Borovec či Vladimír Čort. Sama interpretka rovněž přispívá svými texty – například "Málokdo ví", "To by nebylo fér", "Sláva je bál" nebo "Černý páv".
V roce 1986 se po sérií zlatých slavíků umistila na bronzové příčce.
Avšak Zagorová to nebere jako prohru, v budoucích letech se těší stálé oblibě publika a v anketě se umisťuje pravidelně v první desítce ( 89´-6.místo, 91´-8.místo, 96´-9.místo, 02-7.místo, 03´-4.místo, 09´-10.místo, 12´-10.místo)
Natočila šansonově laděnou desku s texty Michala Horáčka s názvem Živá voda. V podobném duchu se neslo i následující album Dnes nejsem doma, které je ale vydáno až r. 1990.
A směrem šansonu se ubírá i její další tvorba.
V červnu 1989 podepsala petici Několik vět, v níž hnutí Charta 77 požadovalo propuštění politických vězňů a svobodu slova. Je jí zastavena činnost a až do pádu komunistického režimu nesmí veřejně vystupovat. Znovu zpívala na veřejnosti v listopadu 1989 společně s Jaroslavem Hutkou, a to hymnu na Václavském náměstí v Praze.
Na přelomu osmdesátých a devadesátých let natočila znělky pro dětské seriály (Šmoulové a Tom a Jerry).